خانه گرافیک حوزه هنری اصفهان در آستانه آغاز دهه فجر انقلاب اسلامی، کارگاه یک روزه «تمبر یادبود سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی» را برگزار کرد.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، پس از شیوع ویروس کرونا و لغو برگزاری جلسات حضوری، سهشنبه 30 دیماه، کارگاه یک روزه «تمبر یادبود سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی» با حضور احمدرضا میرمقتدایی، امیرمسعود حلاج، حامد مغروری و مجتبی مجلسی در میان جمعی از هنرمندان گرافیست اصفهان با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شد.
تمبر رسالت بزرگی دارد
در این کارگاه استاد میرمقتدایی با اشاره به رسالت فرهنگی تمبر گفت: تمبر با توجه به کوچکی سایز بسیار اثرگذار است، تمبر همه جای دنیا میتواند سرک بکشد و نشاندهنده تحولات فرهنگی هر کشور است.
وی ادامه داد: با توجه به محدودیتهایی که تمبر دارد مثل کوچک بودنش (حداکثر 6 سانتیمتر)، اما به راحتی میتوان فضای فانتزی خود را در آن ایجاد کرد. خود را در این کارگاه محدود نکنید و توان اجرایی خود را برای خلق تمبرهای به یادماندنی بگذارید. در این کارگاه برایمان تشخیص هنری شما و زاویه دیدتان در طراحی تمبر مهم است.
وی تصریح کرد: تمبرها در واقع مثل اوراق بهادار چاپشان در بانک مرکزی و چاپخانه اسناد ملی انجام میشد. در طراحی تمبر کارهای استاد شیشهگران از همه جذابتر است.
میرمقتدایی خاطرنشان کرد: فرهنگ بصری ما عناصر نزدیکی به هم دارند و فقط شخصیتهای متفاوتی برای ارائه دارند. امیدوارم آثار طراحی شده در این کارگاه به ظهور خوبی برسد و در اداره پست ثبت شود.
در چند سال اخیر به طراحی تمبر توجه نشده است
امیرمسعود حلاج مدیر خانه گرافیک حوزه هنری اصفهان نیز افزود: دنیای پُستی وسعت زیادی دارد. در این کارگاه به طرحهای غیر از تمبر هم فکر کنید، البته در دورهای طرحهای پوستر را به عنوان طراحی تمبر کوچک میکردند و ارائه میدادند و متأسفانه رسالت تمبر رعایت نمیشد.
وی با اشاره به برگزاری این کارگاه تصریح کرد: ما قصد داریم تا تمبرهای پستی را به رسالت خودش بازگردانیم؛ گرچه در حال حاضر تمبر کاربردش را برای کارهای پستی از دست داده است، اما قالب طراحی آن تکنیک ویژه خود را میطلبد.
وی ادامه داد: زمانی تمبرها رسالت انتقال فرهنگ را داشتند، اما امروزه تمبرها منسوخ شدهاند و در چند سال اخیر به طراحی تمبر توجه نشده است و صرفاً تمبرهای یادبود چاپ شدهاند و ما قصد داریم در این کارگاه یک سری طراحی قابل دفاع و ارائه داشته باشیم.
حلاج تأکید کرد: اوایل انقلاب هم چاپخانه تمبر در ایران نداشتیم و تمبرها در پاکستان چاپ میشدند. پس از گذشت ده سال از انقلاب، چاپ تمبر در خود ایران انجام شد.
مجتبی مجلسی یکی دیگر از مدرسان این کارگاه گفت: سالهاست ما چیزی به عنوان طراحی تمبر به صورت حرفهای نداریم و منظور از این در واقع در بیست سال اخیر است.
طراحی تمبر یکی از فیلدهای اصلی رشته گرافیک
در ادامه حامد مغروری گفت: طراحی تمبر را یکی از فیلدهای جالب و اصلی رشته گرافیک میدانم که متأسفانه در کتابهای ما کمتر کار شدهاند.
وی با اشاره به عدم طراحی تمبرها در گذشتههای دور در ایران خاطرنشان کرد: تمبرها اول در ایران طراحی نمیشد و از خارجیها برای طراحی آن کمک میگرفتند. اولین تمبر ایران با عنوان تمبر باقری در دوره ناصرالدین شاه قاجار طراحی و چاپ شد، البته در دوران هخامنشی هم تصاویر مهر و مومهای روی نامهها همان کاربرد تمبر را داشت.
مغروری به بررسی تمبرها از دوران قاجار و پهلوی تا زمان جمهوری اسلامی پرداخت و تصریح کرد: حدوداً از دهه هفتاد طراحی تمبر دیگر انجام نمیشود. در طراحی تمبر به ترکیببندی، چیدمان، موضوع اصلی، تایپها عناصر اضافه، تزئینات و ریزپردازیها در کنار هم باید توجه کرد و اینها را وارد عناصر بصری کنید.
وی ادامه داد: اصلیترین مدیوم طراحی از زمان پهلوی پوستر (اعلان) و تمبر و طراحی جلد بوده است و نگاه ویژهای به تمبر داشتهاند. در دوره ناصرالدین شاه، طراحی تمبر در حد طراحی اسکناس بود (با همان تایپ و کادر و عکس و …)
وی با اشاره به آثار محمد مهربان که اکثر طرحهای تمبرهای انقلاب اسلامی را کشیده است، گفت: در زمان جمهوری اسلامی نامهنگاری زیاد شد و بسیاری از طراحان مشغول طراحی تمبر شدند، زیرا وقایع نیز بسیار زیاد بود. در آن زمان حتی شرکت پست، طراحی را برای طراحی تمبر استخدام کرد تا کارهایش را انجام دهد.
مدرس این کارگاه با اشاره به اینکه باید جایگاه مهمی برای تمبر قائل شد، افزود: اگر برای تمبر جایگاه مهمی قائل شویم آرام آرام مهم میشود و جایگاه اصلی خود را باز مییابد.
مغروری ادامه داد: طراحان امروزی میتوانند از نرمافزارهای زیادی کمک بگیرند و با کمک تکنیکهایی که آموختهاند تمبر را زنده کنند و شما میتوانید این اتفاق ویژه را رقم بزنید.
وی در پایان این کارگاه به معرفی صفحات اینستاگرامی تمبر برای مشاهده تمبرهای دوره پهلوی Persia.stamps و تمبرهای جمهوری اسلامی Stamps.iran پرداخت.
انتهای پیام/
بدون دیدگاه