آیین رونمایی کتاب «فریادهای خاموش روزنگاشت تنهایی»تالیف دکتر عماد افروغ،از نخبگان اجتماعی و عضو شورای فرهنگ عمومی کشور، روز دوشنبه ۲۳ خردادماه در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سوره مهر، این کتاب دربرگیرنده مجموعه یادداشتهای روزانه دکتر افروغ در بین سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ است که شامل شرح وقایع،دغدغههای فکری،معرفتی، اخلاقی و فرهنگی است. «فریادهای خاموش روزنگاشت تنهایی» در انتشارات سورهمهر به چاپ رسیده است.
این مراسم با حضور علیرضا مختارپور، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیاکبر شیروانی مدیرعامل انتشارات سوره مهر، مهدی امامی رئیس مجموعه علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی، مانی کلانی ، مردمشناس، حسن سبحانی اقتصاددان جمعی از اهالی فرهنگ و کتاب باا جرای مجید رسولی برگزار شد.
در این مراسم علیرضا مختارپور قهرودی،رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با توضیحاتی در مورد این این کتاب اشاره کرد: این کتاب از یک مجموعه کتاب هفت جلدی است که مجموعه یادداشتهای روزانه نویسنده است. من با مرور این مجموعه و با شناخت این نویسنده به چند نکته اشاره میکنم. اولین نکته این است که این کتاب علاوه بر ثبت اندیشه هدف و تلاش نویسنده بر اصلاح اندیشه و وضع بهتر فردی و اجتماعی است. نکته دیگر این که در این کتاب حضور خدا پررنگ است و از همه مهمتر این حضور تصنعی نیست. همچنین در این کتاب با بیان جزئیات زندگی روزمره یک عارف و اندیشمند روبرو هستیم که هرکدام از آنها ابعاد مختلف زندگی او را شامل میشود و نویسنده افکارش را ارزیابی میکند و در این مسیر صادق است. بیان او دور از مصلحت اندیشی و ریای معکوس است. درست یا غلط بدون واهمه تصویری شفاف از خود و جامعهاش ارائه میدهد.
نکته مهم بعدی دیگر که در کتاب به آن اشاره شده این است که ما با طریق مطالعه کردن نویسنده که بغضا هفتهها و ماهها طول میکشد آشنا میشویم و تاثیری که از آن کتابها میگیرد بر قلم او تاثیر میگذارد. مثلا با خواندن نهجالبلاغه دچار اندیشه علوی میشود. این یعنی مطالعه جدی که یکی از آموزشهای این کتاب چگونه کتاب خواندن و ارزیابی آن است. از دیگر نکات مشهود در کتاب این است که بسیار عقل محور و در مسیر اندیشه و تفکر است اما شاهراه اصلی دل انسان است. نویسنده به خوبی آگاه است که چه میکند و نسبتش با نوشتن و خواندن چیست.
روایتی از جنس آدمها
در بخش دیگر مراسم سیداحمدحسینی پژوهشگر فلسفه با اشاره به عنوان کتاب بیان کرد: ما دکتر افروغ را سالهاست با دوگانهها میشناسم. وقتی این عنوان را دیدم به یاد بیتی از مولانا افتادم. این دوگانگیها قرار است به یک وحدانیت برسند که در عنوان آن کاملا مشهود است.حضور خدا در این کتاب به این کتاب جلوه خواندنی میدهد و این همان وحدانیتی است که از دوگانگیها به آن میرسیم.این کتاب هفت جلد خواندنی است اما بعد دیدنی آن بیشتر است.
همچنین در ادامه این مراسم مهدی امامی رئیس مجموعه علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی با بیان این که این کتاب از جنس روایت انسان است عنوان کرد: وقتی از روایت انسان در این کتاب صحبت میکنیم درواقع به لایههای عمیقتر فردی و اجتماعی اشاره میکند. عدالت در این کتاب جناب افروغ از جنس وحدت و کثرت است یعنی عدالت اصلی است که از حیث ساختارمندی برتر از اخلاق است اما پایهای برای اخلاق است.از دید افروغ اخلاق برای افراد قداست نمیآورد.
همچنین در ادامه برنامه دو سخنران دکتر کلانی ، مردمشناس و دکتر سبحانی اقتصاددان که در جمع مهمانان بودند به سخنرانی و نظردهی با توجه به حوزه تخصصشان درمورد این کتاب پرداختند.
روزنوشت یعنی آمادگی برای شکار لحظهها
در ادامه سخنرانیها نویسنده اثر، دکتر عماد افروغ ضمن تشکر از اظهار لطفی که حضار به این کتاب داشتند، گفت: من این کتابهایم را حتی در پیرایشگاه محله و عموم میگذارم تا حداقل بخش خاطراتش را بخوانند. روزی که روزنگاشت را آغاز کردم اینگونه نبود که بر اثر یک تئوری این کار را بکنم، هرچه که آمد را نوشتم. بعد از نگاشت روزنگاشت و حالا که رونمایی انجام شده تازه میخواهم یک نگاه تئوریک داشته باشم و درمورد اهمیت روزنگاشت صحبت کنم. من مسلمانم و عشق عجیبی به قرآن و نهجالبلاغه دارم. قرآن به هر موهبتی بوده قسم خورده است. از جمله آنها قلم است. آنقدر ارزشمند است که خداوند به آن قسم خورده است. انسان یک ویژگی ذاتی دارد که اندیشهورز است و باید نسبتی بین قلم و زبان و اندیشه برقرار کنیم.همچنین نوشتن باعث تسکین است. با یک پرسش شروع میکردم تا ناخودآگاه به جوابی میرسیدم.جنبهی دیگر نوشتن جهت آگاهیبخشی و ایجاد تعامل با دیگر انسانهاست که من به عنوان نویسنده یک مسئولیت اجتماعی نیز دارم. این که چه باید بنویسیم، باید هر آنچه که برما و به ما میگذارد باید نوشت. یعنی چه نقش در آن داشته باشیم و یا این که نداشته باشیم.
وی افزود: اما بحث تخصصی این است که در این روزنگاشت به شدت از روش ابداعی و ژانر فراگیر چندژانری است. این نامی است که خودم بر آن گذاشتم. من از قرآن الهام گرفتم و ذهنیتم و موضعگیری من تحت تاثیر آن بود. قرآن کتاب تخصصی تنها در یک زمینه نیست.مجموعهای از فلسفه،فرهنگ،دین،اندیشه و…است.
او اشاره کرد: ما با مخاطب چندگانه مواجه هستیم، ما مخاطب واحد نداریم. لذا غالب نوشتن من باید فرق کند. وقتی روزنگاشت مینویسیم یعنی باید آمادگی شکار لحظه و خلاق بودن باشید. من به اهمیت ابژه” خود” بودن رسیدم. خود بودن یک گنجینه است. اهمیت به ابژه خود بودن و ثبت و ضبط گفتگو با خود و تلاش در جهت کشف و شکار خود واقعی مهم است. خود واقعی با خلوت کردن با خود پیدا میشود. یگانگی خدا را در یگانگی خود پیدا کنید. بفهمیم تفکر و تامل جایگاه ویژهای برای انسان دارد.
در پایان این مراسم هم از کتاب «فریادهای خاموش روزنگاشت تنهایی» با امضای چهرههای مختلف فرهنگ و ادب از اثر عماد افروغ رونمایی شد.
انتهای پیام/
بدون دیدگاه